Szabadság

Szépség

Hajszesz, gyógynövény, fényterápia. Melyik a leghatékonyabb ellenszer?

Persze minden internetes oldalon, minden termék forgalmazója a sajátját dícséri, de ha valaki veszi a fáradtságot és végigolvassa a praktizáló szakorvosok által készített oldalakat, akkor világossá fog válni számára, hogy egyik sem tudja a sikert 100 %-ig garantálni. Biztosan vannak mérhető eredmények a használatukkal, csak a kipróbálásuk általában rendkívül időigényes és költséges. A pár százalékos javulást ígérő végeredmény ráadásul nehezen is ellenőrizhető. Nem véletlen, hogy az összes orvosi szakportál a hajátültetési technikát nevezi meg egyetlen, végleges megoldást nyújtó lehetőségként. Léteznek egyébként orvosilag is bizonyítottan működő készítmények, amikről bővebbet a következő kérdésre adott válaszunkban írunk.

^ Vissza a többi kérdéshez

Vonzalom

Mennyire nyújhatnak megoldást a különféle gyógyszeres kezelések?

Léteznek hatásos készítmények. Ilyenek például a köznapi nyelven helytelenül "hormontartalmú tablettá"-nak nevezett gyógyszerek, amik valóban eredményezhetnek hajnövekedést, illetve lelassíthatják a hajhullást. Ezek azonban szintén nem garantálják a kopaszodás végleges leállását. A kopaszodásért általában több tényező is felelős (nem csak a hormonok), így a legtöbb esetben lassítják ugyan a folyamatot, de meg nem állítják. A gyógyszerek mindemellett számos mellékhatással járhatnak, amik mind a férfiak, mind a nők esetében nagyobb kockázatot hordoznak magukban, mint a használatukkal elérhető eredmények pozitív hatása, tekintettel arra, hogy a hormonháztartásba történő beavatkozás útján érik el eredményüket. A gyógyszertárakban kapható hajszeszek mellékhatása már nem ennyire jelentős. Ezért a kopaszodás lassítására a klinikánk is javasolni szokta a (pl. minoxidil tartalmú) készítmények használatát.

A válasz folytatódik, lapozzon! >

Magabiztosság

Mennyire nyújhatnak megoldást a különféle gyógyszeres kezelések? (folytatás)

Amikor valaki úgy dönt, hogy ilyen jellegű készítményeket használ, mindenképpen figyelembe kell vennie azt a tényt, hogy az általuk elérhető hatás nem végleges, és általában csak addig tart, amíg az illető kitartóan, minden nap használja azokat! A használat felfüggesztését, illetve abbahagyását követően a paciens rövid időn belül az éppen akkor aktuális hormonszintjének megfelő állapotú kopaszságot éri el, ami gyakran látványosabb hajhullást eredményez. (Ha csak az öregedési folyamatokat vennénk is alapul, akkor is érthető lenne, hogy mivel a készítmények csak blokkolják a hormonok hatását, a hormonszint ugyanúgy növekszik tovább. Ezért tehát a blokkoló hatás feloldását követően rövid időn belül következik be az a változás, ami a szerek haszálata nélkül csak hosszú idő alatt következett volna be.)

^ Vissza a többi kérdéshez

Biztonság

Milyen új technikák megjelenése várható a haj visszaállítására? És mennyi ideig kell várnunk ezek bevezetéséig?

Teljesen érthető az az álláspont, hogy ha valaki a hajklónozási módszerek megjelenésére, vagy az őssejtkutatás eredményeit felhasználó beavatkozások kidolgozására vár. Nem véletlen, hogy számos FUE módszert végző szakember végez kutató munkát ezen a területen is. Ne felejtsük el azonban, hogy ezek még csak korai kisérleti stádiumban vannak, és tíz éves időtartamokról beszélhetünk az alkalmazható, és még többről, a tapasztalatokat is figyelembe vevő, szövődményektől mentes, végleges módszerek megjelenéséig! A módszerek kidolgozásával párhuzamosan az emberi szerveken (bőrszövet, haj) végzett kisérletezésekkel kapcsolatosan felmerülő jogi ellentmondásokat is fel kell oldani.

A válasz folytatódik, lapozzon! >

Erő

Milyen új technikák megjelenése várható a haj visszaállítására? És mennyi ideig kell várnunk ezek bevezetéséig? (folytatás)

Amennyiben azonban minden akadály elhárul, és az új eljárások végre használhatók lesznek, nagy valószinűséggel fel kell majd keresnünk egy klinikát, ahol a klónozott, vagy módosított hajszálakat (hajhagymákat) a már megismert módszerekkel (pl. FUE-módszer) beültetik. A beavatkozást tehát nagy valószínűséggel ebben az esetben sem spóroljuk meg, csak időben toljuk későbbre.

Az új technikák elterjedésével tehát nem kerülhetők el a hajbeültetési beavatkozások. Jelentőségük inkább abban rejlik, hogy meg tudjuk növelni az erős, illetve "hosszúéletű" hajszálak számát, így szélesítve ki azok körét, akik a beavatkozást igénybe vehetik.

^ Vissza a többi kérdéshez