Vonzalom

Hajhagyma

A hajszál a szőrtüszőben – a fejbőrből történő kilépési pont alatt – is folytatódik, ahol a hámréteg benyomul a mélyebb rétegekbe, az irhába és a bőraljába. Ezt a részét hajgyökérnek nevezik.

A hajgyökér, amely a szőrtüszőben (a bőrfelszín hámjának betüremkedése a bőr alá) helyezkedik el. A A hajhagyma a hajgyökér alsó kiszélesedő része, amely körbeveszi a szőrtüsző alján elhelyezkedő hajszemölcsöt (dermal papilla). A papilla, egy dús érhálózattal körülvett kötőszövet, amely a felületén elhelyezkedő mátrixsejtek gyors osztódása révén képes hajat növeszteni.

A hajhagymában – csak úgy, mint a felhámban máshol is – helyezkednek el a bőrünk színéért felelős speciális sejtek, a melanociták. A hajhagyma ezen sejtjei barna festéket, (melanint) termelnek, melyek szemcseszerűen kerülnek be a hajszál velőállományába. A szemcsék mennyisége, mérete és hajszálon belüli elhelyezkedése határozza meg a hajszínt.

Magabiztosság

Hajszál

A haj fejbőrön kívül megtalálható része a hajszál. Hajszálak borítják be a fej felső-, hátsó- és oldalsó területét. Elsődleges szerepe a mechanikai védelem: védelmet nyújt a környezeti hatásoktól (hőmérséklet, napsugárzás, stb.)

A hajszál 3 rétegből áll:

  • hajbél (medulla): A hajszál belsejében elhelyezkedő lágy velőállomány. Ez az állomány képezi a hajszál tömegét, és meghatározó a hajszál vastagsága, valamint hajszín tekintetében.
  • hajkéreg (cortex): A velőállományt körülvevő szilárdabb réteg, amely a hajszál rugalmasságáért és erősségéért(teherbírásáért) felel.
  • külső réteg (kutikula): A hajszál védelméről gondoskodik, a hajszál külső felületén cserépszerűen elhelyezkedő színtelen, elszarusodott hámsejtek. Minél egészségesebb a hajszál ezen része, annál fényesebb és selymesebb fényű a hajszál.