Szabadság

Hajhullás betegségek

A hajhullást kiváltó okok között nagyon gyakoriak a fejbőr-, az immunrendszer-, vagy bizonyos belső szerveink betegségei. Sőt bizonyos betegségek nem is közvetlenül, hanem az immunrendszer legyengülésén keresztül közvetetten hatnak a haj állapotára. Ezért is fordul elő, hogy bizonyos betegségek ugyan nem indokolnák a hajhullást, de a tartós fennállásuknak köszönhetően mégis ide vezetnek. (Ide tartoznak elsősorban a tartósan fennálló gyulladásos megbetegedések, vagy például a komolyabb műtétek utáni trauma.) Ezekben az esetekben többnyire a probléma megoldását követően a haj is visszaáll eredeti állapotába.

Szépség

A betegségek esetén sem a hajnövesztő szerek, sem a hajátültetés nem szokott végeleges és tartós eredményt hozni. Minden esetben szükséges a szakorvosokkal történő alapos kivizsgálás a probléma megoldása érdekében. És a problémák megoldásával párhuzamosan általában a hajhullás problémája is megszűnik.

A betegségek között a hajhullás szempontjából az egyik kiemelt jelentőségű ok a pajzsmirigy alul-, illetve túlműködése. Ebben az esetben a hajhullás megállítható és visszafordítható, ha időben felfedezik és kezelik.

Kevésbé gyakoriak ugyan a fejbőr speciális gombás megbetegedései, de szintén orvosolhatóak, ha a szakemberek időben kezelik a problémát.

Vonzalom

Sokkal kevésbé kezelhető és található biztos megoldás, ha a hajhullást autoimmun betegségek, vagy tartósan fennálló stressz okozza. Ezekben az esetekben a probléma megjelenése nem kötődik feltétlenül életkorhoz, és a betegség megjelenése is bármely életkori szakaszban kialakulhat vagy éppen megszűnhet. Az autoimmun betegségek esetében a helyzet még súlyosabb, mert a kiváltó okot általában nem ismerjük pontosan, (szemben az egyértelműen stressz okozta hajhullással, ahol legalább feltérképezhetők az okok). A leggyakoribb ok ebben az esetben is valamilyen gyulladás jelenléte a szervezetben, de számos esetben a legalaposabb kivizsgálás sem hoz eredményt. Ebben az esetben általában az ún. foltos hajhullás (alopecia areata) figyelhető meg.