Szabadság

Terhesség, szoptatás

Terhesség, majd a szoptatás időtartama alatt a hormonháztartás jelentősen megváltozik.

A terhesség alatt a női nemi hormonok szintje általában jelentősen megemelkedik, ez pedig hatással van a haj természetes életciklusára. A hatás jellemzően pont ellenkező, így nem a hajhullás a gyakoribb folyamat, ezért ebben az időszakban kevésbé fordul elő ez a panasz. A haj növekedési fázisa meghosszabbodik, ami miatt a haj egy kicsit dúsabbá válik, és kevesebb hajszál hullik ki. Ebben az időszakban a nők többségét érinti a ugyan haj sűrűségének megváltozása, de általában nem olyan mértékű a változás és a változás sebessége sem olyan gyors, hogy ez könnyen észrevehető lenne. Ritkán, de előfordul a hajhullás, vagy a haj hajszálak elvékonyodása miatt érzett hajritkulás is, de ez a szülést követően – nagyon lassan ugyan – de általában helyreáll.

Szépség

A szoptatás önmagában általában nem befolyásolja a haj dússágát, mégis sokan veszik észre ilyenkor, hogy a haj veszít a sűrűségéből. Ennek több oka is lehet.

Az első és leggyakoribb ok, az anyatejjel eltávozott tápanyagok által okozott tápanyaghiányos állapot kialakulása az anya szervezetében. Ez is csak akkor okoz látható hajhullást, ha tartósan fennálló tápanyaghiányról beszélünk. Ezt a helyes táplálkozás megválasztásával gyorsan lehet orvosolni.

A másik leggyakoribb ok nem is valódi hajhullás, hanem pont a terhesség miatt fennálló dúsabb haj eredeti állapotba való "visszacsökkenése". A szülést követően ugyanis a hormonszintek közelíteni kezdenek az eredeti (szülés előtti) értékre, ezáltal a meghosszabbodott növekedési fázis hossz is visszacsökken a korábbi állapotra. Ilyenkor a sok „túlkoros” hajszál viszonylag gyorsan hullik ki, ezzel ijesztő hajhullás látványát keltve.